Liesbeth Paulus

september 20th, 2012 door Tamara in

Naam: Liesbeth Paulus
Geboortedatum: 18/08/1993
Functie: Zelfstandige Trainster
Trainingsuren: 12u/week
Diploma:
Aspirant-Initiator Gymnastiek
Jurylid niveau IV

Lievelingskleur: Blauw
Grootste droom: In een ver land voor een paar maanden gaan wonen. Op vakantie gaan naar Amerika, Australië, Nieuw-Zeeland. De natuur is daar gewoon idyllisch. Wie weet kan ik eens gaan kijken naar RG-groepen en aan hen wat tips vragen en ervaring opdoen. Je weet maar nooit!

Liesbeth haar ouders hebben haar als kleine uk ingeschreven bij het kleuterturnen. Via Maria, de moeder van Nadine Cleynhens, is zij dan uiteindelijk bij de groep Ritmische Gym terecht gekomen. “De trainingen spraken mij meteen aan en alles wat ik toen ‘de grotere’ zag doen, wou ik ook kunnen!”

De stage bij Elegantia uit Lille was de beste ervaring die Liesbeth heeft meegemaakt in haar RG-carrière. Ook de internationale tornooien waaraan ze mocht deelnemen waren zeer verrijkend. “Mijn deelname aan de Coupe KBT (Belgisch kampioenschap) blijft me altijd bij. Er waren toen enkele gymnasten van onze club die niet geselecteerd waren voor deze wedstrijd. Zij kwamen mij dan aanmoedigen en dat was dan ook een super toffe dag geworden (ondanks de stress!).” Uiteraard vindt Liesbeth een medaille of beker krijgen de kers op de taart na het harde werk in de turnzaal.

Liesbeth heeft een geweldige tijd achter de rug bij de discipline. Ze werd enkele jaren op rij Vlaams-Brabants kampioene. Ook bij tornooien viel Liesbeth vaak in de prijzen.

Aan elke sportcarrière komt een einde. Liesbeth kon de vele uren turnen en het daarmee gepaard gaande presteren op wedstrijden niet meer combineren met schoolwerk. “Als ik deelnam aan wedstrijden wou ik ook alles doen om een goede prestatie neer te zetten. Ik kon vaak niet gaan trainen door mijn vele schoolwerk.” Toch wou ze de ritmische gymnastiek geen vaarwel zeggen. Sinds haar 8ste was dat een deel van haar leven geworden. “Ik heb daarom besloten om in plaats van op de mat te presteren, nu naast de mat (en soms nog op de mat) de gymnasten te begeleiden en te helpen waar ik kan.”

Het leukste aan de trainingen vindt Liesbeth de gymnasten nieuwe elementen, manieren van gooien en vangen,… te laten uitproberen. “Als trainsters proberen we zoveel mogelijk inspiratie op te doen en deze dan voor te leggen aan de gymnasten. Dit is ook voor de kids leuk, want zo blijven ze dingen bijleren (zelfs de oudste groep). Dit zorgt voor enorm leuke taferelen in de zaal!”

Liesbeth beoefende het liefst hoepel en bal. Hoepel vindt zij een veelzijdig tuig en bal is dan veel eleganter. “Dit wil niet zeggen dat de andere tuigen niet elegant zijn, maar bal is toch net dat ietsje meer. Eigenlijk vond ik elk tuig wel leuk! Soms lukt het met het ene wat beter dan met het andere, maar er was zeker geen specifiek tuig waar ik een hekel aan had ofzo.”

Het beoefenen van een tuig is een echt puzzelwerk volgens Liesbeth. “Je moet zelf wat zoeken naar hoe een beweging gaat voor jou. Wanneer dat dan lukt is de euforie uiteraard groot!” Muziek kiezen en je oefening zien vorm krijgen op muziek doet Liesbeth ook graag.

Vroeger werd regelmatig een uitstap georganiseerd. Liesbeth kan zich nog maar al te goed de uitstap naar Walibi herinneren. De stages vergeet ze ook nooit. Dat is altijd een zeer leerrijke periode. “Dit was uiteraard om te turnen, maar er werden ook momenten ingelast voor ontspanning. Dit zorgt voor een band tussen de gymnasten onderling en zo hebben de gymnasten ook contact met de trainsters naast de turnzaal. Zo leren wij, de trainsters, onze meiden ook wat beter kennen.”

“Het doorzettingsvermogen van onze gymnasten is om versteld van te staan! Als er iets niet lukt geven ze het niet zomaar op.
Ze proberen het een honderdtal keren en zijn vastberaden om het tot een goed einde te brengen. Uiteraard lukt dit niet altijd, maar dat geeft niet. Elke gymnast is anders en heeft zijn eigen kwaliteiten.
De blijdschap bij onze gymnasten nadat iets gelukt is, zorgt uiteraard bij ons ook voor veel voldoening.”