Nadine Cleynhens

september 18th, 2012 door Tamara in

Naam: Nadine Cleynhens
Geboortedatum: 12/06/1967
Functie: Hoofdtrainster
Trainingsuren: 15 – 20u/week
GSM: 0476 364 635
E-mail: nakecleynhens@gmail.com
Diploma’s:

  • Trainster B Ritmische Gymnastiek
  • Jurydiploma Categorie III

Grootste droom: Mijn moeder is in 1972  gestart met ritmische gym in Vlaams-Brabant. Ik wil haar levenswerk verder uitwerken en verwezenlijken.

Nadine Cleynhens is volledig ondergedompeld in de wereld van ritmische gym. In 1972 had haar moeder, Maria De Veuster, voor de eerste maal RG gezien op een internationale turnhappening in Noorwegen. Maria was onmiddellijk gefascineerd door de bewegingen die de gymnasten deden. Ze aarzelde niet om hierover meer te weten te komen. Op wel 100 velletjes papier had ze notities gemaakt van al wat ze daar zag. Even later kocht ze de vijf tuigen die ze nodig had om ritmische gymnastiek te introduceren in Vlaams-Brabant. Met een touw, bal, hoepel, lint en knotsen in haar koffer reisde ze terug naar België. “Ik was amper vijf jaar wanneer mijn mama mij aansprak om een aantal oefeningen uit te proberen met de verscheidene tuigen. Dit tafereel speelde zich altijd af in de keuken. Probeer eens dit, probeer eens dat. Ze had geen idee hoe een bepaald trucje zou lukken. Blijven proberen was de boodschap, totdat het lukte. Vooraleer ik het wist, deed ik in 1973 mijn eerste wedstrijd.”

Nadine reisde de ganse wereld rond. Maria De Veuster nam haar overal mee naartoe. “De beste ervaringen die ik heb gehad waren de trainingen in Hongarije met Victoria Szabo en in Letland met Baïba Kaimina. Ik heb ook aan wedstrijden deelgenomen in het buitenland zoals Nederland, Frankrijk, Duitsland, Oostenrijk, Spanje, Hongarije, Finland, Rusland, Israël, … De enige wedstrijd waar mijn moeder niet bij was, was op de Hapoël Games in Israël.” Na al het harde werk werd Nadine beloond. Hieronder enkele wedstrijduitslagen:

  • Brabants kampioene: -10jaar, -12jaar, -15jaar en +15jaar
  • STB kampioene: -12jaar, -15jaar en +15jaar
  • Open Vlaams kampioene in de categorie juniors en seniors
  • Vice-Belgisch kampioene in de categorie seniors
  • Meermaals de tinnen schaal van senator Bogaerts behaald
  • 1e plaats championat de l’amitie in Frankrijk
  • Publieksprijs beloftevolle gymnaste in de USSR

Ook stootte Nadine vaak door naar de finales. In Hongarije bijvoorbeeld behaalde ze de 5e plaats met hoepel en de 4e plaats met knotsen. In Israël werd ze 3e met het tuig knotsen. “Ik deed alle tuigen graag, maar mama zag mij het liefst met knotsen werken.”

Zoals iedereen wel weet, kan men niet eeuwig ritmische gymnastiek op wedstrijdniveau blijven volgen. We vroegen aan Nadine waarom ze koos om les te geven: “Na de school periode, heb ik werk gezocht. Ik ben rond die periode ook gehuwd en kon jammer genoeg niet meer dagelijks trainen. Ik heb dan gekozen om trainster te worden om zo mijn ervaringen te delen met mijn gymnasten.”

Nadine geeft gemiddeld tussen 15 uur en 20 uur les per week. Ze doet het ondertussen al ettelijke jaren en voelt nog steeds dezelfde passie. “Onze gymnasten oefenen op dezelfde dingen iedere les. Als een bepaald element na een honderdtal keer wel lukt, voelt dit als een euforie. Dat vind ik het leukst aan de trainingen. Ritmische gymnastiek is een zware sport. Ook al huilen ze af en toe, het geeft je een goed gevoel als ze uiteindelijk goede resultaten behalen. Ik wil ze laten voelen wat ik heb ervaren als gymnast.”

We vroegen aan Nadine wie haar grootste idool is: “Als gymnaste is Rita Deleenheer mijn grootste idool. Zij was de eerste Belgisch kampioene in de discipline. Ik zag haar diezelfde dag toen ik ook deelnam aan het Belgisch kampioenschap. Ze was enorm sierlijk en dat is wat mij als kleine meisje is bijgebleven.”

“Soms zijn wij trainsters al eens strenger dan anders. Meisjes, hou vol!
De ervaringen die jullie nu opdoen zijn voor het leven.
Het is mooi om later terug te kijken naar die momenten.”

Maria De Veuster overleed op 23 maart 2011. In gedachten zijn wij bij haar.
“Dank u mama voor de mooie ervaringen die je mij gegeven hebt via turnen.”