Tamara Claes †

september 19th, 2012 door Tamara in

Naam: Tamara Claes
Geboortedatum:
16/08/1990
Functie:
Trainster
Trainingsuren:
8u/week
Diploma’s:
Aspirant-Initiator Gymnastiek
Module 1 Initiator Gymnastiek
Jurydiploma Categorie III

Lievelingskleur: Zalmroze
Grootste droom: Een eigen club Ritmische Gym starten.

Tamara startte op tweejarige leeftijd met gymnastiek. Al spelende leerde ze van Maria DeVeuster de basisoefeningen. Toen ze negen was kwam ze heel toevallig in de wereld van ritmische gymnastiek terecht. “Nadat op woensdag mijn les toestelturnen voorbij was, zeiden enkele vriendinnetjes dat het de week nadien nog een extra dag les was. Ik was altijd enorm gemotiveerd om te gaan turnen, dus stond ik die week nadien ook paraat om die extra dag les te volgen. Blijkbaar ging het hier om de wedstrijdploeg RG. Daar stond ik dan.. Nadine ving me op, omdat de tranen in mijn ogen stonden. Ze liet me mee proberen met de andere gymnasten. Ik was onmiddellijk verkocht. Ik wou dat ook kunnen!”

Maria en Nadine wilden hun ervaringen in het buitenland delen met Tamara. Samen met de wedstrijdploeg trokken ze erop uit. “De mooiste momenten die Maria en Nadine me bezorgden waren de wedstrijden in Hongarije en Polen. Ik heb veel ervaring opgedaan omtrent de cultuur die heerst bij ritmische gym.”

In 2002 werd Tamara geselecteerd om regionale trainingen te volgen bij No Limits Gymnastics in Brasschaat. Ze kreeg toen les van Jana Vesela en Jelena Surovaja. Tijdens bepaalde weekenden trainde ze 6u/dag op A-niveau in Brasschaat. “Dit is de beste en belangrijkste fase die ik heb doorstaan. Het was de ultieme kans om nog beter te worden. Iedere keer verlegde ik mijn grenzen. Ook al was het zwaar en vermoeiend, ik gaf niet op!” Later ging ze tijdens de vakanties op stage in Brasschaat en Blankenberge, samen met de geselecteerde gymnasten. “Tijdens de stages in Brasschaat en Blankenberge trainde ik 42u/week.”
Ze heeft heel mooie wedstrijden achter de rug. In 2003 bijvoorbeeld werd Tamara Vlaams-Brabants kampioene. Datzelfde jaar werd ze 3e op het Vlaams kampioenschap en 4e op het Belgisch kampioenschap.

Toen Tamara nog gymnast was droomde ze ervan om later les te geven. Op 13jarige leeftijd begonnen de letsels op te lopen. Toen ze 14 jaar was vreesde ze voor haar ergste nachtmerrie, namelijk stoppen met ritmische gym. “Het was niet meer mogelijk om te turnen op wedstrijdniveau door mijn letsels. Een aantal jaar later werd mijn droom werkelijk, namelijk lesgeven samen met Nadine.”
We vroegen aan Tamara wat haar zo boeit om aan wedstrijdgymnasten les te geven: “De fases die de gymnasten doormaken zijn fascinerend. Je ziet ze door de jaren heen groeien en groeien. Ze starten met de basistechnieken en jaar na jaar zie je ze beter worden. Ik hou ervan om mijn ervaringen te delen met de meiden en ze nog sterker te laten worden, zowel fysiek als mentaal.”

Het idool van Tamara is Jana Vesela. “Jana is een persoon waar ik hard naar opkeek als kind. Ze was ontzettend goed in de discipline. Mijn dag kon niet meer stuk wanneer ze me een compliment gaf. Ik wou net zoals haar zijn.” Ook Alina Kabaeva blijft in het geheugen van Tamara gegrift. “Toen ik ritmische gymnastiek deed, was dit de regerende wereldkampioene. De lenigheid spatte van deze gymnast af. Ze was mooi, slank en technisch zeer sterk.”

Op 23 april 2015 hebben wij onverwachts afscheid moeten nemen van onze mede-trainster, Tamara.

Dit afscheid viel ons heel zwaar, maar Tamara zit voor altijd in ons hart ♥